1/72 Pacific Mustangs (part1) od Kagero decals

18.12.2011 - 7 747 přečtení

kag_01

Firma Kagero se po řadě úspěšných publikací pustila i do vydávání obtiskových aršíků. Pojďme se podívat, jak dopadla premiéra na tomto poli.

Tři "poníci" z Pacifiku

Petr "Chmell" Chmelík

Úvod

Firma Kagero je mezi modeláři především známa jako vydavatel kvalitních publikací, které jsou v poslední době doplňovány i o obtiskové aršíky. Proto bylo jen otázkou času, kdy firma přijde se samostatnými obtisky.
Prvotina v Red Series Kagero Decals nemohla být zvolena lépe. Letoun P-51D vyrábí spousta firem snad ve všech měřítkách. Prim hrají samozřejmě modely od japonské Tamiye.

Výběr kamufláží je z mého pohledu také zvolen velmi dobře. Pacifik je totiž stále tak trochu opomíjen jak u výrobců modelů, tak u vydavatelů obtiskových aršíků.

Pacific Mustangs (part 1)

Výrobek obsahuje malou brožuru a obtiskový aršík, který nabízí tři atraktivní zbarvení.

Brožura má osm stran a obsahuje bokorysy předloh. U každého z nabízených markingů nalezneme stručný popis zbarvení a úprav stroje pro dané bojiště. Nechybí ani krátký medailonek pilota a odkazy na literaturu, ve kterých nalezneme podklady pro danou předlohu.

Obtisky jsou dílem italské firmy Cartograf, čímž je řečeno téměř vše. Ostatně kvalitu špičkového soutisku můžete posoudit z přiložených fotografií. Za zmínku jistě stojí, že na nich vidíte obtisky v měřítku 1/72! Aršík obsahuje mimo jiné i americké „okřídlené“ hvězdy na všechny tři stroje a dvě sady černých proužků pro snadnější zaměření při bombardování.

P-51D-25-NA (44-72671)

pilot 2nd Lt. William Sacks, 457th FS, 506th FG, North Field, Iwo Jima, červen 1945


P-51D-25-NA (44-72570)

piloti Lt. Ralph S. Gardner a 2nd Lt. Chester Jatczak, 457th FS, 506 FG, North Field, Iwo Jima, červen 1945


Oba výše popsané stroje mají speciální vybavení pro 7 a 20 AF se základnami na Iwo Jimě. Na kýlové ploše je varovné zařízení AN/APS-13, první vzor identifikačních zařízení vlastní–cizí. Zdvojený anténní stožárek radiostanice dalekého dosahu má dřevěné obložení. Stožárek standardní radiostanice SCR 552 je z horní strany trupu přesunut pod trup. Přibylo také přisávání na levé straně motoru a výšková kormidla jsou potažena plechem, místo plátnem.

F-6D-10-NA (44-14841)

pilot Capt. William A. Shomo, 82nd TRS, 71st TRG, Hill Field, Mindoro, 12. leden 1945

Tento stroj je pro mne doposud tak trochu záhadou. Ptáte se proč? Na dvou fotografiích u schématu zbarvení je stroj bez znaku na levé horní části křídla a s černým rohem u obdélníčku se sestřely. Zato v publikaci Osprey - Mustang and Thunderbolt Aces of the Pacific and CBI nalezneme několik fotografií na tento stroj a z nich vyčteme, že u políčka se sestřely je prázdné políčko v barvě kovu, další fotografie prozrazuje nápis SMOOKS - 5th na levé straně motorového krytu, barevný vrchol a stínované číslo 66 na směrovce. Co je tedy správně?

Dle mého názoru šel vývoj stroje takto:

  1. Po letu, kdy dosáhl William A. Shomo sedm sestřelů, je na stroj namalováno oněch sedm japonských vlaječek k již jedné předešlé. Devátá pozice zůstává v barvě kovu a pod kabinou není jméno pilota.
  2. Při rekordním letu byl ale letoun poškozen, a tak jde na opravu. Zde je opravena především levá část křídla, ze které mizí znak z důvodu přestříkání opravených míst. Je také zkompletován obdélníček se sestřely a pod kabinou přibylo jméno pilota (tuto podobu vystihuje obtiskový aršík).
  3. Po nějaké době dostává stroj nové doplňky v barvách žluté a černé na vrcholu směrového kormidla, stínované číslo 66 tamtéž a nápis SMOOKS - 5th na krytu motoru. Zda byl na levé křídlo doplněn znak, fotografie neprozrazují.

Závěr

Obtiskovým aršíkem jsem naprosto nadšen, a to jak po stránce vybraných předloh, tak po stránce zpracování brožurky. Kvalita samotných obtisků je na špičkové úrovni. Shodu se vzorem můžete sami posoudit z přiložených fotografií.

Petr 'Chmell' Chmelík, KPM Plzeň

Redakce ModelWebu děkuje firmě Kagero za vzorek poskytnutý k recenzi.

Zdroj fotografií:

Wikipedia
IPMS Nymburk
PacificWRecks
HyperScale
Warbird Information Exchange
Warbird Information Exchange
506th Fighter Group
7th Fighter
506th Fighter Group

Rubrika Kagero, Letadla - 1:72, Letadla - Obtisky | 1 komentář

Komentáře

1 odpověď k článku “1/72 Pacific Mustangs (part1) od Kagero decals”

  1. Filip 'speedy' Tomči napsal:

    Pečlivě zpracovaná recenze. Tleskám.

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.