1/48 Northrop P-61A “Black Widow” od Great Wall Hobby

17.12.2011 - 18 188 přečtení

l4802

V pořadí druhou stavebnicí nové firmy Great Wall Hobby v měřítku 1/48 se stala "Černá Vdova". V následujícím pohledu do krabičky se podíváme, jak se jim "jednašedesátka" povedla.

Černá vdova neboli P-61A od GWH 1/48

Lukáš Svoboda

Model: P-61A Black Widow
Výrobce: Graet Wall Hobby
Materiál: Plast - linky negativně ryté
Měřítko: 1/48
Katalogové číslo: L4802

Něco z historie najdete na české  a nebo anglické Wikipedii.

První pohled do krabičky

Jako dvaasedmdesátkář jsem nejprve novinku firmy Great Wall Hobby (dále jen GWH), jen přešel. Po shlédnutí prvních fotografií na internetu mě začalo hlodat svědomí, že bych to zase jednou překousl a postavil si model v jiném měřítku.

Když stavebnice přišla domů, byl jsem unesen z 3D renderů na bocích krabice a když jsem odklopil víko a uviděl výlisky, mé nadšení neznalo mezí. Krabice byla totiž až po víko naplněna výlisky, které na první pohled vypadají fantasticky.

Výlisky

Když jsem vyndal výlisky z ochranných sáčků, byl jsem nadšen ještě více. Vše je perfektně odstříknuté. Veškeré detaily jak na povrchu, tak v interiéru jsou ostré. Rytí má dostatečnou hloubku a není vůbec nijak rozplizlé, je prostě skvělé. Zde již v plastu je nabízen kompletní detailní interiér, motory, kanony, atd. Při pohledu na přístrojovou desku jsem si říkal, že by mohly být naznačeny alespoň ručičky budíků. Po podrobnějším zkoumání jsem ovšem zjistil, že budíky jsou k nalezení na obtiskovém archu. Sice jejich aplikace bude piplačka, ale výsledek bude rozhodně více než přesvědčivý. Dále nám stavebnice umožní ponechat regulační klapky motorů otevřené, či zavřené. Jako perfektní se mi jeví řešení čumáku i s vylisovanou pitotkou. Aby nedošlo k jejímu odlomení, je kryt radaru zabalen zvlášť v plastové krabičce. Abych ale jen nechválil, najdeme zde i místa, která by bylo vhodné doladit. Já osobně nalezl dvě. Za prvé to jsou vyhazovače v místech, kde se budou těžko odstraňovat, tedy v konstrukci kokpitu, v podvozkových šachtách nebo v konstrukci krytů a dvířek. Druhý nedostatek jsem nalezl na krytu motorů, kde se ztrácí rytí a šrouby. Je to asi technologická daň za kryt v kuse, ale když už je zbytek modelu naryt tak pěkně, mohly být i ty kryty motoru.

Čiré dily

Čiré díly by si zasloužily lepší zabalení, neboť některé jsem nalezl téměř odlomené. Moc nechybělo a došlo by k nenávratnému vytržení materiálu. Veškeré díly z celého skleníku jsou odstříknuty čistě. Rámování je ostré a "sklo" pěkně čiré.

Lepty a PUR

Stavebnice obsahuje jeden drobný odlitek z resinu. Ten znázorňuje zaměřovač. Dále je model vylepšen o planžetku leptů, která obsahuje brzdící štíty, mřížky a další povrchové detaily.

Obtisky

Obtisky vypadají na první pohled dobře a jsou určeny pro jeden stroj v olivové a jeden v černé barvě. S těmito obtisky jsem ještě asi neměl tu čest, protože jsem ještě žádný model od GWH nestavěl, tak nemohu říct, jaká s nimi bude práce. Pocházejí přímo z Číny, takže asi budu opatrný a poohlédnu se po jiných výrobcích.

Návod

Zřejmě se u GWH nechali inspirovat návody od Eduardu, protože mi je velmi připomíná. Je přehledný a jasně nás provede celou stavbou.

Závěr

Model je až na pár drobností perfektní. Kdyby si u GWH dali trošku záležet na vyhazovačích, mohl to být model naprosto špičkový. Tento model nahrazuje již letitou stavebnici Monogramu, která, s ohledem na svou dobu vzniku, byla vysoce kvalitní. Její hlavní nevýhodou bylo pozitivní rytí.

Klady - Zápory

Plusy
  • Kvalitní rytí
  • Velmi detailní stavebnice
  • Dekály přístrojů palubní desky
  • Lept
  • Pasování dílů na sucho
Zápory
  • Vyhazováky na nešťastných místech
  • Ztrácející se rytí na krytech motorů

Lukáš Svoboda

Redakce ModelWebu děkuje firmě Bílek za vzorek poskytnutý k recenzi.

Rubrika Great Wall Hobby, Letadla - 1:48, Letadla - Náhledy do krabiček | 6 komentářů

Komentáře

6 odpovědí k článku “1/48 Northrop P-61A “Black Widow” od Great Wall Hobby”

  1. Filip 'speedy' Tomči napsal:

    GWH má jednu malou ale podstatnou chybu, ten čumák je pro verzi B a né A. Verze A měla kratší kryt a trochu jiný tvar. Navíc ten kryt radaru pro verzi A by měl být z průhledného plastu. U verze A to tak bylo.

  2. Martin Pohl napsal:

    Proč je v kladech stavebnice pasování dílů, když o něm v celém článku není byť jediná zmínka, natož fotografie?

    Jednotlivé díly mohou v rámečku vypadat sebelépe, ale o kvalitě jejich vzájemného lícování nám toho moc neřeknou.

  3. Luboš Pavel napsal:

    Ja nevím tady v preview na HS je ten čumák průhledný http://hyperscale.com/2011/reviews/kits/greatwalll4802reviewbg_1.htm. Asi udělali nějaký upgrade stavebnice.

  4. Filip 'speedy' Tomči napsal:

    To je možné. Brett Green někde na forum psal, že z GWH mu psali, že to opraví.

  5. emef napsal:

    Mně se ten kit taky líbí s pár výhradami - kokpit pilota je posunutý asi o půl cenťáku dozadu - mašina byla dvoumístná, takže moc nechápu význam třetí sedačky - ailerony na křídle se vysouvaly z křídla úplně jinak a tak se musí zatmelit ta plošná vybrání, která tam Číňani vydlabali.

  6. jan tetor napsal:

    Žel bohu, přes pokročilý a moderní vzhled stavebnice GWH, má výsledný model s předlohou velmi málo společného. Největší katastrofou jsou proporce gondoly a krytu radaru. Mnoho dalších částí, včetně přední nohy podvozku. není v souladu se vzorem. Také rozdíly v dimensích prosklených částí vykazují odchylky od vzoru až kolem deseti palců ..Nejde jen o hlavní proporce stroje, špatně jsou celé skupiny řezů. Výrobci tak vznikly novotvary a sestavený model vypadá schematicky a neživotně jako model mnohem menšího měřítka. Pomýšlet s takovouto karikaturou ( původně nádherného stroje) na soutěžení, lze asi jen proto, že skutečně kvalitní výkresy, se dosud, na modelářském foru neobjevily a tudíž nezbude, než vrátit se k již opuštěnému starému Monogramu, který přes pozitivní rytí a zastaralé technologické pojetí,zatím ztvárňuje nejvěrněji předlohu.

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.