1/48 Lepty pro stavebnici Vultee Vengeance od AZ Model

15.12.2011 - 6 354 přečtení

AZ model

Náhled na doplňkové sady firmy AZ Model určených pro jejich stavebnice stroje Vultee Vengeance v měřítku 1/48.

Lepty pro čtvrtkovou stavebnici Vultee Vengeance od AZ Model

Luboš Pavel

Úvodem

Na letošním ročníku soutěže ModelBrno uvedla pražská firma AZ Model do prodeje trojici stavebnic australského stroje Vultee Vengeance v měřítku 1/48 a ihned prosákly informace, že modeláři mohou očekávat leptané sady určené pro tyto stavebnice. Mou recenzí na tento nepodarek si mohli návštevníci ModelWebu přečíst ZDE . Na letošním E-Dayi jsem obdržel trojici doplňkových sad AZA4006 Vengeance canopy masks, AZA4007 A-31 Vengeance Interior a AZA4009 A-31/A-35 Vengeance Exterior. Pojďme se podrobněji podívat co nabízejí.

AZA4006 Vengeance canopy masks

Prvním setem AZA4006 Vengeance canopy masks je sada masek, kterou sem již obdržel v rámci recenzovaného modelu, takže jen stručně. Jedná se o standardní sadu masek pocházející z dílny obrnického Eduardu vyříznutých ze žluté Kabuki pásky. O tvarové (ne)přesnosti kabinky jsem se podrobněji rozepsal ve své recenzi. Modeláři, kteří použijí kabinku ze stavebnice, tak budou mít díky této sadě ulehčenou práci při barvení modelu.

AZA4007 A31 Vengeance Interior

Sada AZA4007 A31 Vengeance Interior obsahuje jednu menší planžetu barevených leptaných dílů pro vylepšení kokpitu Vengeance verze A-31. Lepty obsahují palubní desku, poutací pásy pilota a střelce, různé ovládací panely, páčky a dvojici leptů pro vylepšení kulometu zadního střelce. Díky tomuto setu se podaří vnitřní prostor modelu Vengeance alespoň rámcově přizpůsobit skutečnosti. Pro ilustraci níže přikládám fotografie interiéru skutečného stroje pro ty, komu by díly setu byly málo.

AZA4009 A-31/A-35 Vengeance Exterior

Druhým setem, který jsem obdržel je AZA4009 A-31/A-35 Vengeance Exterior. Tato sada obsahuje opět jednu nepříliš rozměrnou planžetu nebarevných leptů z výrobní linky Eduardu a je určena pro exteriér Vengeance. Sada obsahuje leptané brzdící štíty, které je možné vidět na některých fotografiích skutečných strojů při pojíždění po letišti a několik leptů pro zjemnění detailů krytů hlavního podvozku. Lepty rovněž obsahuji kabelové rozvody ke svíčkám, které však v kombinaci se stavebnicovým zpracováním motoru se jeví poněkud humorně, protože válce motoru nejsou v důsledku "úpravy" výrobcem stavebnice stejně dlouhé.

Závěr

Sady přinášejí řadu dílů, které vzhledu modelu jistě prospějí a je vidět i jistá snaha výrobce o vylepšení stavebnice. Škoda jen, že tato snaha nebyl realizována ve fázi studia předlohy. Opět musím zopakovat zamyšlení, zda se vyplatí investovat dalších bezmála 600,- do již v základu drahého a hlavně tvarově zcela nepřesného kitu. Rozhodnutí je již na každém modeláři.

Luboš Pavel, KPM Kaznějov

Redakce Modelwebu děkuje firmě AZ Model za poskytnutí vzorku na recenzi.

Rubrika AZ model, Letadla - 1:48, Letadla - Doplňky | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.