1/48 German WWII Large Air Compressor 34 od CMK

7.11.2011 - 4 724 přečtení

kom_01

Stlačený vzduch využívá mnoho nástrojů pro svůj pohon, ale i samotný vzduch může třeba nafouknout člun či pneumatiku. Z tohoto důvodu si firma CMK vybrala za předlohu německý přívěsný kompresor z období druhé světové války.

Je libo vzduch ?

Petr "Chmell" Chmelík

Sada: German WWII Large Air Compressor 34
Měřítko: 1/48
Materiál: PUR
Počet dílů: 14
Katalogové číslo: 8038

Předloha

I když jsem trápil Google co to šlo, tak jediné co jsem o kompresoru zjistil, najdete na stránce lonesentry.com. V tomto odkazu je i jediná fotografie co je mi známa. Podle ní model moc své předloze neodpovídá a tak jsem napsal přímo do firmy CMK o nějaké podklady, ze kterých výrobce vycházel. Bohužel ani po třetím urgování jsem podklady nezískal a tak musím konstatovat: pokud je na fotografii opravdu kompresor, který má znázorňovat model, neodpovídá onen skutečnosti.

Ale začnu popořádku na levé straně modelu je místo servisních dveří výstupek, který na fotografii není. Na fotografii jsou také zřetelné listové pružiny i ty bychom hledali na modelu marně. Na fotografii je také zřetelná poznávací značka, světla, jakýsi držák z boku zadní části, osa na které je připevněna rezerva a nejspíše podpěra rezervy. Tyto díly stavebnice neobsahuje, i když ona podpěra je nejspíš součástí stavebnice, ale návod nám volí jí přilepit zezadu na rezervní kolo a ne pod něj. Také tvar tohoto dílu je naprosto smyšlený.

Dalšími spornými díly jsou tři podpěry, které drží stabilitu kompresoru když není zapřažený za vozidlo. Výrobce je ztvárnil jako kulatinu s patkou na konci, ale fotografie nám prozrazuje, že nejspíše se jednalo o kulatinu připevněnou na těle kompresoru, ze které se vysouvala pomocí kliky samotná noha. Zda se jednalo o vysouvání pomocí ozubeného kola, jako třeba na heveru, anebo jen vysunutí kulaté nohy s následnou aretací v objímce, mi není známo. Osobně bych se přikláněl k první možnosti.

Vlastní stavebnice

Obsahuje celkem 14 součástek odlitých z polyuretanu. Díly jsou zhotoveny čistě, bez bublinek či jiných kazů. Pochvalu zaslouží kola s pěkným vzorkem. Na hlavním dílu jsou naznačeny u servisních dvířek otvory pro madla, ale návod nás na tuto skutečnost neupozorňuje a nejsou ani součástí stavebnice. Doporučuji tedy otvory prohloubit a vložit do nich úchyty vyrobené z drátu. Dalším problémem, který jsem objevil, je špatný rádius blatníků. Náprava je jednoduchá. Doporučuji blatník připevnit pomocí pásky Tamiya k injekční stříkačce 10ml (má ten správný průměr) a za pomoci horké vody díly vytvarovat do správného tvaru. O absenci některých dílů jsem již psal výše.

Návod

Na dvou stranách formátu A5 nalezneme vše potřebné pro sestavení tohoto modelu. Přední strana obsahuje podobu dílů a jejich číslování a následně stavební část ve dvou krocích. Zadní strana obsahuje dva bokorysy. Horní naznačuje kam který díl patří i když třeba podpěry a rezervní kola mají ne až tak správné umístění. Dolní obrázek zobrazuje jediné zbarvení, které návod nabízí a to je Panzer Gray.

Závěr

Velmi zajímavá a netradiční předloha. Bohužel nejspíše smyšleného kompresoru. Kvalita zpracování je velmi dobrá, ale za více jak 400 korun bych si představoval model naprosto věrný předloze.

Petr 'Chmell' Chmelík, KPM Plzeň

Redakce ModelWebu děkuje firmě CMK za vzorek poskytnutý k recenzi.

Rubrika CMK, Technika - 1:48, Technika - Náhledy do krabiček | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.