1/32 Dewoitine D.510 od firmy Montex

10.9.2011 - 10 127 přečtení

01

Pohled do krabičky modelu Dewoitine D-510 od Polské firmy Montex, která tuto novinku ohlásila v květnu 2011.

Dewoitine D-510

Jaroslav "JaTro" Trojan

Model: Dewoitine D-510
Výrobce: Montex
Měřítko: 1/32
Katalogové číslo: RMA 3207
Materiál: Resin

Historie

Podrobný článek o historii letounu naleznete zde:  http://airwar.valka.cz/francie/d_500/index.php.

Obsah stavebnice

Po otevření tvrdé krabičky nalezneme velký uzavíratelný sáček, ve kterém jsou veškeré resinové díly, a to celé je obaleno bublinkovou fólii. Nemůže se tedy stát, že by se při horší manipulací poškodily díly. Všechny díly, vyjma čelního štítku, jsou odlité z šedého resinu. Dílky jsou po skupinách zvlášť balené do uzavíratelných sáčků. Kabinka je zabalena samostatně, aby nedošlo k poškrábání. Dále nalezneme obtiskový arch a černobílý návod (na titulní straně je pouze barevná fotka letounu) velikosti A5. K návodu je přiložen barevný list se zobrazenými kamuflážemi. Jelikož je stavebnice od firmy Montex, tak zde nalezneme i masky, jak na kola a kabinku, tak masky pro nahrazení obtiskového archu. Pouze čísla na směrovce, žralok z prvního kamuflážního schématu a znázornění budíků budeme muset využít z obtisku. Ve stavebnici nenajdeme leptané díly.

Odlitky

Převážná část je odlita čistě a bez kazů, ale na některých dílech jsem objevil bublinky. Jedná se o výfuky, listy vrtule, náběžná hrana křídla. V křídlech a podvozkových nohách jsou zapuštěny drátky z důvodu pozdějšího ohnutí nebo prověšení. Větší díly jako je trup, chladič, křídla, kola a kryty kol jsou už odděleny od nálitku. Bohužel v mé stavebnici jsem našel díl, kde byl odlitek oddělen poněkud nešikovně a kousek dílu byl odštípnut. Není to nic hrozného a trocha Milliputu to spraví. Rytí je lehce rozplizlé a proto bych doporučoval jej protáhnout rydlem. Model pasuje velmi dobře a spasování hlavních dílů není problém. Palubní deska je řešena pouze  strukturou (obrysem) budíků, na kterou přijde obtisk. Podle podkladů jsem objevil na fotkách, že na Dewoitinech byly hodně vidět nýty, proto bych doporučil model onýtovat. Jelikož stavebnice postrádá leptané díly, je nutné vyřešit problém s pásy. Po prostudování podkladů, kterých není moc k dispozici, by se dali použít pásy od fy. Eduard: Seatbelts France WWI (32 620). Druhé řešení je vyrobit je z drátku a cigaretového papírku.

Návod

Návod je vytištěn černobíle na formátu A5 spolu s barevným listem s kamuflážemi. Úvodní stránka návodu je věnována historii předlohy v angličtině. Dále najdeme přehledné rozkreslení kroků s popisem barev na jednotlivých dílech. Návod obsahuje 12 stran. Na zadní straně nalezneme technická data letounu.

Kamufláže + barvy

Kamufláže jsou nabídnuty tři.

  1. 1. D.510 No 307 (N-600) of 3d Sqn of GC II/8 in 1938
    Celý model v barvě hliníku s kresbou na boku žlutomodrého žraloka
  2. 2. D.510 No 219 (R-249) of 3d Sqn of GC II/1 at Etampes in 1938
    Horní plochy v barvě Dark green FS 34201 (Gunze H80) a spodní barvy v Sky grey-blue FS35352 (Gunze H337) nebo v barvě hliníku. Na boku má zobrazenou smrtku s kosou.
  3. 3. D.510 No 297 (R-295) of ERC 573 at Rabat, Marocco in 1940
    Horní plochy v Dark green Fs34201 a spodní plochy v barvě hliníku.

Rád bych se zde ještě zmínil o barvě, která mě v návodu lehce zarazila. Jedná se o interiérovou barvu Chamois. V překladači mi to nalezlo tyto výsledky: kamzík, semiš, zámiš, jelenice, žlutohnědá barva. Věděl jsem tedy, že se jedná o jakousi semišovou barvu. V Publikaci Les Ailes de Gloire № 13: Dewoitine D.500 - D.510 jsem nalezl převodník, ve kterém byla barva Chamois jako FS 33594. Převedeno na Humbrol 7 a Gunze H27.

Literatura

Bohužel pro tento typ není moc na výběr z literatury, takže kromě pár fotografií na internetu lze bádat v publikaci Les Ailes de Gloire № 13: Dewoitine D.500 - D.510 a v Revi č. 62.

Závěr

Myslím, že tento model nenadchne každého modeláře, ale určitě se najde i takový modelář, kterému se tato předloha zalíbí. Zároveň věřím, že potěší dvojnásob v tomto měřítku.

Jaroslav "JaTro" Trojan

Rubrika Letadla - 1:32, Letadla - Náhledy do krabiček, Montex | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.