1/72 Mig-23M R.V.Aircraft

1.9.2011 - 7 617 přečtení

krabice

Pohled do krabičky ruského stíhacího letounu Mig-23M.

MIG-23M od R.V.Aircraft

Martin "MartinZ" Zábranský

Model: Mig-23M
Výrobce: R.V.Aircraft
Materiál: Plast
Měřítko: 1/72
Katalogové číslo: C.Nr. 72009

Trochu té historie

MiG-23M Flogger B je sovětský proudový stíhací letoun. Vycházel z radikálně překonstruovaného letounu MiG-23S. Původní motor Tumanskij R-27F2M-300 byl demontován a nahrazen motorem Tumanskij R-29-300, který byl výkonnější, a ve srovnání s motorem R-27F2M-300 vykazoval menší spotřebu paliva. Vzhledem k novému motoru byla překonstruována také celá záď letounu. Původní záď byla zkrácena a upravena pro montáž motoru s větším průměrem. Brzdící štíty byly posunuty směrem vzad a jejich plocha a výchylka se oproti původním zvětšila. Spolu s celou zádí byla také překonstruována svislá ocasní plocha a upravena prodloužením její nižší části.

U pohyblivé části křídel byla zvětšena hloubka v kořenové části a na její náběžné části byl vytvořen vírový přechod (psí zub), který při maximální výchylce křídla přiléhal k centroplánu (jeho špice je vyrobena z dielektrického materiálu aby nestínila antény v náběžné části centroplánu). Tento přechod pomohl zlepšit obtékání křídel a odstranil vibrace, které na vysokých úhlech náběhu vznikaly u předchozího typu MiG-23S. U pozdějších sérií byla potom na pohyblivou část křídel doplněna sklopná náběžná hrana zlepšující vlastnosti letounu na malých rychlostech.

Co se přistrojového vybavení týče, byl do přídě nainstalován nový radiolokátor Sapfir S-23 s dosahem až 70 km (při použití vyhledávacího režimu) s částečnou schopností sledování cílů na pozadí země (lookdown/shootdown capacity). Tento radiolokátor je doplněn raketovým systémem R-23 zahrnujícím střely R-23R (pasivní radiolokační navádění) a R-23T (IR navádění). Schopnost nést a používat starší rakety R-3S a R-13M zůstává zachována. Protizemní výzbroj byla doplněna o možnost nosit protizemní neřízené rakety S-8 (ráže 40 mm) v raketnicích B8M.

Letoun MiG-23M sloužil pouze u letectva VVS SSSR. Pro export vznikla upravená varianta MiG-23MS.

(Zdroj: Valka.cz )

Obsah krabice

Při otevření dvoudílné krabice s horním otvíráním na nás vykoukne pytlík, obsahující tři rámečky (z toho dva z plastu a jeden malý čirý rámeček), dva obtiskové archy, planžetku leptů, návod ke stavbě a na samostatném papíře barevně natištěné kamufláže strojů, které můžeme ze stavebnice postavit. Čirý rámeček s kabinkou je zabalen zvlášť, takže nehrozí jeho poškrábání. Obtiskové archy i planžetka leptů jsou také v samostatných sáčcích.

Prohlédnutí dílů

Výlisky jsou zhotoveny technologií short-run, nicméně jsou zpracovány  detailně s nýtováním a pěkným negativním rytím. Díly v rámečcích nejsou nijak číslovány, takže se musí hledat buď podle tvaru dílu, nebo se podívat do plánku, kde je jediné číslování dílů a podle něj díl v rámečcích vyhledat. Dílů sice není mnoho, ale i tak by číslování trochu ulehčilo práci při jejich hledání. Krásné je zjištění, že na žádném dílu není stopa vyhazováku, která by byla z jakéhokoliv úhlu vidět. Nemusíme proto tmelit a přicházet tím o detaily. Dělící roviny jsou malé, někdy až neznatelné. Hlavní díly bohužel nemají žádné usazovací količky a to bude trochu znesnadňovat lepení dílů k sobě. Křídla jsou jemně poškrábaná, takže je doporučuji přeleštit jemným smirkem, ale opatrně a s citem z důvodu zachování nýtových řad a paneláže. Křídla jsou se SOP a VOP vylisována v celku, takže odpadá lepení dvou částí a tím i tmelení jejich přechodu.

Na několika dílech jsou vady, jako poškrábání, propadliny a vrypy. Není to ale nic závažného, co by se nedalo opravit.

Dále tu máme pohled na kokpit a kola podvozku. Vybavení kokpitu je na měřítko 1/72 slušné, ale na otevřený překryt bych to neviděl. Otevřít by se dal v případě upravení nebo vyměnění sedačky. Sedačka moc originál nepřipomíná a sráží tak pěknou palubní desku a jiné pěkné detaily. Kola podvozku na tom také nejsou zrovna nejlépe. Mají většinou posunuté středy, které nevypadají moc hezky. Při stavbě se ukáže, zda jsou posunuté schválně nebo z nedbalosti při výrobě formy. Jiné díly posunuté nejsou což vylučuje špatný dosed obou polovin formy.

Kabinka je bohužel s čočkovitým efektem. V rámečku je již rozdělená pro ty, kteří i přes chybu sedačky chtějí mít otevřený kokpit.

Planžetka leptů

V balení najdeme také planžetku, která má 37x29mm. Silná je 0,1mm a tím pádem je i dobře tvarovatelná a při ohýbání se s ní bude dobře dělat. Obsahuje některé pěkné detaily, které by v plastu šly udělat těžko.

Obtisky

V sáčcích nalezneme dva archy, jeden na kterém jsou různé popisky, upozornění a značky, a na druhém jsou označení letounů. Obtisky jsou vytištěné v dobré kvalitě i soutisku. Horšího soutisku jsem si všiml pouze u značek č. 21. Při stavbě se ukáže zda jsou tenké a pěkně kopírují povrch.

Sestava na sucho

Pasování na sucho je ucházející, ale díky chybějícím kolíčkům trochu ztížené. U draku letounu se při dobrém spasování a slepení bude tmelit jen málo. Bohužel úplně jinak je na tom SOP, která se bude muset přibrousit, aby sedla pěkně na své místo a nemuselo se moc dotmelovat, ale i při zbroušení to tmel chtít asi bude. Zde bude záležet na modeláři, jak moc přesně ji dokáže zbrousit a usadit. Kabinka na tom není špatně, při správném napasováni by se nemusela vůbec tmelit, ale to ukáže až stavba.

Návod ke stavbě

Návod je u stavebnice vytištěn oboustranně na jednom papíře formátu A4. V 11 přehledných krocích postavíme celý Mig-23. Pozor, návod je univerzální pro všechny stavebnice. V návodu jsou tak zakresleny a označeny i díly pro další verze MS, MF, ML, MLD a P. Dále nám výrobce ke stavbě dává 3 detailní výkresy, bohužel ve zvětšeném měřítku a dále jeden výkres v měřítku 1/72. Je škoda že i 3 detailní výkresy Migu-23 nejsou v měřítku 1/72. Kamuflážní schémata jsou vytištěna barevně na samostatném listu.

Výběr máme ze tři zbarvení:

  1. Mig-23M blíže neurčené jednotky. Stroj je opatřen tříbarevnou kamufláží horních ploch,spodní plochy jsou světle modré. Na přídi je umístěno červené číslo 23 s bílým lemem.
  2. Mig-23M blíže neurčené jednotky v celošvětle šedém zbarvením Na přídi je umístěno červené číslo 04
  3. Mig-23M, 787. IAP, základna Eberswalde - NDR, 70.tá léta opět v celošvětle šedém zbarvením. Na přídi je umístěno žluté číslo 49 s černým lemem a znak "vzorného letounu", který byl v řadách letectva VVS na stroje aplikován jako ocenění práce mechaniků při jeho údržbě.

Sehnat fotografie s konkrétním popisem jednotky či základny je v případě Migu-23M velmi obtížné.

Klady a zápory

Klady:
  • Nýtování na celém povrchu modelu
  • Lepty
  • Vytištěné výkresy
Zápory:
  • Provedení některých dílů
  • Pasování některých dílů
  • Neočíslované rámečky

Závěr

Stavebnice je povedená, i když ji někdy srážejí věci, které nejsou úplně dokonalé. Za cenu pohybující se kolem 600 Kč je to adekvátní zmenšenina Migu-23 do měřítka 1/72. Ti kteří mají rádi ruská letadla, hlavně Migy,  by tuhle stavebnici měli mít. Je to sice 50/50, ale nenechte se zmást, stavebnice je dobrá a rozhodně při její koupi neuděláte chybu.

Martin "MartinZ" Zábranský

Redakce ModelWebu děkuje firmě R.V.Aircraft za vzorek pro recenzi.

Souhrnná historie letounu je podrobně popsaná spolu s ostatními typy MiGu-23 zde.

Rubrika Letadla - 1:72, Letadla - Náhledy do krabiček, R.V. Aircraft | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.