1/35 Doplňky na HMMWV od firmy Eduard

22.8.2011 - 6 364 přečtení

humvee (zdroj internet)

V časopisu Modelář, konkrétně v prvním čísle tohoto roku se objevil první článek o využití vozidel HMMWV u Českých jednotek nasazených v Afghánistánu.

Pojďme se podívat na několik doplňků z dílny firmy Eduard, které se nám pro postavení některého z vozidel sloužících u 601.skss mohou hodit.

HMMWV a doplňky firmy Eduard

Petr "Chmell" Chmelík

Základní sada leptaných dílů na HMMWV M-1025

Model: M-1025
Výrobce: Eduard
Měřítko: 1/35
Materiál: lepty
Počet dílů: 140 (leptů) + 4 (přístrojové desky)
Kat. číslo: 35629

Obsahem třech leptaných aršíků, jsou jak drobné tak větší díly, které nám pomohou vylepšit model HMMWV firmy Tamiya. Mezi díly nalezneme sítě do mřížek k přívodu vzduchu ke chladiči. Novou přístrojovou desku i s budíky a to jak na filmu tak vytištěné na bílém papíru. Dále je součástí sady polička na radiostanici, popruhy na upoutání nákladu, nové bočnice do nákladového prostoru, systém na spouštění bočních okének a spousta dalších drobností. Sada je velmi rozsáhlá a modelář jí využije z více jak 95%.

Sada na přídavné pancéřování w/ASK

Model: M-1026 additional armour plate Iraq
Výrobce: Eduard
Měřítko: 1/35
Materiál: lepty
Počet dílů: 20 (leptů)
Kat. číslo: 35785

Vývoj ASK neboli Armor Survivability Kit (česky „souprava přídavného pancéřováni“) byl zahájen v říjnu 2003 a vlastni vývoj a zkoušky trvaly pouhých 20 dni. Po dalších zkouškách byly v polovině listopadu odeslány první soupravy ASK do Iráku. Souprava ASK se dodatečně montovala na vozidla v poli a obsahovala pancéřované dveře s neprůstřelnými skly, zesílené závěsy dveří, pancéřování prahů a podběhů, pancéřování podlahy, neprůstřelné čelní sklo (montuje se dodatečně před původní čelní sklo) a pancéřovou přepážku ze zadními sedadly. Vznikly dva druhy souprav ASK – pro vozidla se dvěma a čtyřmi dveřmi.

Vozidla vybavena soupravou ASK však stale neměla pancéřovanou střechu a byla tedy zranitelná palbou shora, což v městském prostředí představovalo značnou nevýhodu.

Ve dvou leptaných aršících nalezneme více jak 20 dílů. Základem jsou nové dveře, do kterých musíme zhotovit neprůstřelná okna z původních, které jsou součástí stavebnice. Na tento krok nás upozorňuje návod a je přiložena i šablonka pro přesné odměření. Další díly jsou přídavné pláty na zpevnění podběhu. I ty jsou vyrobeny přesně dle fotografií. Bohužel to je vše co sada obsahuje. Výrobce naprosto opomenul zadní pancířovou přepážku a nové pancéřované přední skla (i když jsem nalez jednu fotografii, kde není ještě sklo namontováno). Tyto části jsou na vozidlech viditelné a tak si je musí modelář zhotovit svépomocí. Pancéřování podlahy a jiné drobnosti, které sada ASK obsahuje na skutečném vozidle nejsou až tak důležité, ale stavitel by se měl držet fotografií a popřípadě další drobnosti dodělat.

Sada výstražných popisek a štítků na MMMWV

Model: M-1025 placards
Výrobce: Eduard
Měřítko: 1/35
Materiál: lepty
Počet dílů: 23 (leptů)
Kat. číslo: TP516

Sada výstražných štítků a popisek ve mně vyvolala rozporuplné pocity. Kvalita leptů i jejich potisk je dobrý. Nejspíše byly vyrobeny ještě první technologií tisku, tedy bez rastru. O trochu horší je to z jejich kompletním využitím. Ne všechny stroje mají vždy všechny popisky a také se některé popisky časem měnily. Ale začnu pěkně popořádku.

Díl / umístění / počet kusů na aršíku
1 / správné (více druhů tabulek) / 4ks
2 / fotograficky nedoloženo (podobný štítek se někdy nachází místo dílu 1) / 4ks
3 / správné / 4ks
4 / správné / 2ks
5 / správné / 2ks
6 / fotograficky nedoloženo / 2ks
7 / fotograficky nedoloženo / 2ks
8 / správné / 4ks
9 / fotograficky nedoloženo / 2ks
10 / správné (nalezl, jsem ale jen na jednom stroji) / 4ks
11 / správné / 4ks
12 / správné (ale je více verzí tohoto štítku) / 1ks
13 / fotograficky nedoloženo / 3ks
14 / fotograficky nedoloženo / 3ks
15 / správné (nalezl, jsem ale jen na jednom stroji) / 3ks
16 / fotograficky nedoloženo / 3ks
17 / správné / 2ks
18 / správné / 2ks
19 / správné / 2ks
20 / fotograficky nedoloženo / 3ks
21 / fotograficky nedoloženo / 3ks
22 / fotograficky nedoloženo / 3ks
23 / fotograficky nedoloženo / 4ks

Jak vyplívá z výše uvedené tabulky ne všechny štítky jsem na fotografiích nalezl. Ani oficiální manuál nepřinesl věší objasnění, spíše naopak se mi povedlo objevit i některé popisky, které sada neobsahuje.

Masky na MMMWV

Model: M-1025 Humvee
Výrobce: Eduard
Měřítko: 1/35
Materiál: masky
Počet dílů: 14 (masek)
Kat. číslo: TX096

Starší provedení masek řezaných ještě do šedé fólie, nikterak neubírá na jejich funkčnosti. Díky tomu, že jsou všechny okna ploché, nemusíme se bát nepříjemností s odlepováním masek. Vymaskovat můžeme jak přední tak i boční okna a to z obou stran. Nechybí ani maska na naznačení setřené plochy po stěrači.

Petr 'Chmell' Chmelík, KPM Plzeň

Redakce ModelWebu děkuje firmě Eduard za vzorky k recenzi.

Rubrika Eduard, Technika - 1:35, Technika - Doplňky | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.