1/72 3 x L-200 A/D Morava od AZ modelu

17.8.2011 - 11 523 přečtení

4-l200a-ok-pfm-aeroklub-cr-kladno-lkkl

Pokusíme se o stručné, ale pokud možno výstižné recenze na tyto stavebnice, které obsahují stejné výlisky balené v rozdílných krabičkách a doplněné dekály k příslušné verzi.

 

Sire, nejsou to Čechy, Morava a Slezsko,
pouze 3x Morava od AZ modelu !!!

Jan Petr a Ladislav Hančár

Model: L-200A Morava, L-200D Morava, L-200A/D Morava Millitary
Výrobce: AZ model
Materiál: plastové, resinové a fotoleptané díly.
Měřítko: 1/72
Katalogové číslo: AZCZ29, AZCZ30, AZ7352

Letoun L-200 Morava, příklad nádherného designu a skvělé československé konstrukční školy, byl dlouhou dobu v měřítku 1/72 výrobci obcházený. První, kdo přišel na trh s modelovým ztvárněním Moravy, byl AZ model a to hned ve třech přebalech.

Historie typu:

Prototyp XL-200, který poháněly dva šestiválce Walter "Minor" 6-III vzlétl 9. 4. 1957. Při letových zkouškách prvního i druhého prototypu bylo jasné, že motory nejsou dostatečně výkonné. Protože připravovaný motor M-337 nebyl ještě k dispozici, vznikla první 10-ti kusová ověřovací série. Motor M-337 byl připraven v roce 1959 a jeho instalace do L-200 podstatně zlepšila výkony letadla označovaného jako L-200A. Další úpravy vedly k verzi L-200D - ve výrobě od srpna 1961.
Celkem bylo do roku 1964 vyrobeno, včetně prototypů, 367 letadel. Některé stroje byly upraveny jako sanitní pro přepravu nemocného na nosítkách s doprovodem.

Mezi uživatele v Československu patřily ČSA, armáda i bezpečnostní letectvo. Významným odběratelem byl sovětský Aeroflot, který používal 170 kusů. Sloužily však např. i v Africe nebo Austrálii.

(použito z webu valka.cz).

Letadlo je bezesporu zajímavé, především díky své nadčasové konstrukci. I po více než 50 letech od první vzletu je stálo vídáno nejen na českém nebi. V době své největší slávy jich brázdily nebe stovky. Moravy létaly jak pro armádu, tak v aeroklubech a sloužily i jako aerotaxi. Používaly se na vyhlídkové lety, na zaučování nových pilotů nebo na fotogrammetrické práce.

Pohled do krabičky:

Typická měkčí AZ krabička s bočním otevíráním ukrývá tři rámečky, z toho jeden čirý. Díly jsou zhotoveny technologií short-run a jsou z šedého, měkkého, ale dobře opracovatelného plastu. Mimo plastových dílů v krabici najdeme i sáček s PUR díly, lepty, film na palubní desku a obtisky se čtyřmi kamuflážními variantami.

Plastové díly:
Plastové díly z dálky vypadají vcelku dobře, při bližším ohledání najdeme nějaké povrchové kazy. Rytí na trupu má místy nestejnou šířku a hloubku, podobně i na žaluziích motoru a křídlech, u centroplánu se ztrácí. Na povrchu je naznačeno nýtovaní, i to se však místy ztrácí. Pokud slepíme poloviny křídel bez úprav, vznikne tlustá odtoková hrana. Je tedy vhodné ji před slepením ztenčit. Na VOP se část negativního rytí mění na pozitivní. Úpravu zaslouží také „ploutev“ na vrchu trupu, protože je příliš tlustá a postrádá rytí. Možná o něco výraznější, než by mohly být, jsou chodníčky na křídlech. Bohužel, trup má v přední části tvar neodpovídající originálu. S tím však modelář musí žít, náprava by byla příliš složitá.

Podvozky:
Hlavní podvozkové šachty jsou v modelu ztvárněny pouze dírou v motorové gondole, detaily chybí, což však u short-runu bývá celkem obvyklé. Velký vyhazovač na jejich spodku po slepení nebude vidět. Dno šachty tvoří rytí na spodní ploše křídla. Přední podvozková šachta na tom je o něco hůře, tvoří ji jen díra v trupu s malou přepážkou a mírně mimo osu umístěným otvorem pro podvozkovou nohu. Kola nejsou ztvárněna špatně, postrádají však vzorek. Přední podovzková noha je vylisována společně s kolem, detailisté ji pravděpodobně vyrobí novou. Závěr: Mohlo to být lepší!!

Kokpit Moravy:
Kokpit Moravy tvoří velký PUR díl s podlahou, sedačkami a panelem ovladačů, dalším dílem je palubní deska, kterou tvoří lept, který podlepíme filmem s "budíky". Na palubní desku se lepí "berany", na podlahu pak pedály nožního řízení. Pokud by snad někdo chtěl otevřít dveře, bude je samozřejmě muset vyříznout z trupu, razantně ztenčit a doplnit detaily.

Další detaily nejsou ztvárněny, ti kdo je musí mít, si je tedy mohou dodělat. Vzhledem k menší průhlednosti oken však poskytnuté vybavení postačí.

Motory:
Ne příliš povedenou partií modelu jsou i motory. Na skutečném letounu jsou otvory v krytech motorů pohonné jednotky dobře vidět. Přední kapotáž motorů je provedena z PUR dílů, má však špatný tvar. Pro srovnání poslouží fotografie. Žaluzie motorů jsou naryté v zavřené poloze, mezi trojicemi "žáber" by měla být pevná "přepážka". Otvory chlazení a sání k motoru neodpovídají skutečnosti. Rozdíl mezi skutečností a modelovým ztvárněním je patrný z fotografií. Chybí ještě vstupy vzduchu na náběžné hraně křídla u přechodu křídlo-trup. Závěr: Motory nepříliš odpovídají skutečnosti.

Vrtule:
Na listech jsou otřepy a nálitky, vše však jednoduše spraví smirkový papír. Vrtulové kužely třílistých vrtulí se zdají kratší než by měly být a tím mají nesprávný tvar. Vrtulím se dále budeme věnovat v dalším článku o stavbě.

PUR díly:
Z PUR jsou vyrobeny díly, které by bylo těžké vylisovat z plastu. Najdeme zde kola podvozku, celou podlahu kokpitu spolu se sedačkami, koncové nádrže na křídla a přední kryty motorů. Škoda, že téměř ve všech dílech najdeme měnší či větší bublinky. Dají se však celkem jednoduše odstranit přetmelením, nejlépe vteřinovým lepidlem.

Čiré díly:
Morava je bohatě prosklená, jednotlivé díly oken se lepí do otvorů v trupu. Okna jsou mírně větší, proto je potřeba otvory v trupu přizpůsobit. Bohužel čiré díly jsou příliš silné a tak vzniká čočkovitý efekt. Slabší je i průhlednost, což ovšem vyřeší přeleštění dílů. Na čelních oknech nejsou znázorněna odvětrávací okénka.

Leptané díly:
Leptané díly jsou provedeny slušně. Na plíšku najdeme poutací pásy, palubní desku, "pitotku" (tu bude kvůli větší modelovosti vhodnější zhotovit novou - třeba z jehly) a další drobné díly.

Moravy nosí velké množství antén, které jsou vzhledově odlišné, což stavebnice nereflektuje. Například polská SP-NXA má anténu ve tvaru T (díl PE7), návod to však nezmiňuje.


Obtisky:
Obtisky vypadají slušně, jsou tenké a lesklé.

Návod:
Návod je černobíle vytištěn na papíru formátu A4 a ukazuje přibližnou polohu dílů. Při stavbě, ostatně jako vždy, je vhodné se držet dostupných fotografií předlohy. Návod opomíjí nutnost vložení závaží do přídě, není tam však na něj dost místa.

Zbarvení modelu:

L-200 A

  1. OK-OFI Celobílé zbarvení s modrými a stříbrnými doplňky, podle fotek celkem sedí.
  2. OK-PHJ Bemoair
  3. SP-NXA Na rozdíl od plánku nemá tato polská Morava křídla z vrchu bílé a náběžná hrana křídla je modrá.
  4. G-ARYJ Podle fotografií má tato anglická Morava dvě černé linky, spodní ve tvaru blesku neprochází celým trupem, ale končí do ztracena daleko před ocasními plochami a vrchní začíná na úrovni dveří.

L-200 D

  1. Aero Taxi ČR, pilot Zdeněk Bedřich- OK-RFZ
    Na SOP není na kamuflážním plánku namalován český znak, v obtiscích jej však najdeme. Červený proužek na trupu je rozhraním mezi bílou a duralem.Proto jde přesně na rozhraní a nepřechází mezi barvami, tak jak je to na plánku.
  2. Sovětský svaz, CCCP-34514
    Na toto zbarvení máme jedinou špatnou fotku a podle ní by vše mělo být správně.

    Nebyly nalezeny žádné obrázky

  3. Aero Taxi, Malév, Maďarsko HA-LDB
    Reálný stroj nemá nabarvený pruh proti oslnění, tak jak je na plánku. Dále má modrý proužek za příďovým světlometem. Kryt táhel SOP je také modrý, ne červený,  jak je tomu v plánku. Na obtiscích se nám zdá zelená barva v maďarských znacích moc světlá, měla by být sytější. Vrtule jsou v barvě kovu se žlutými konci a modrými kužely.

    Nebyly nalezeny žádné obrázky

  4. Německá demokratická republika DDR-WLA
    Stroj by měl mít částečně červenou ploutev na horní straně trupu, červená by měla pokračovat podle proužků na trupu. Za zadními okny v červeném poli by měly být čtyři černé proužky.

    Nebyly nalezeny žádné obrázky

L-200 A/D Military

  1. L-200D, 0617, Československé Letectvo
  2. L-200D, 10, Bulgarian AF. Podle dostupných fotografií by linka na trupu měla být tmavší než vrchní modré zbarvení. Linka v dekálech má přibližně správný odstín, na schématu zbarvení však není rozlišení v odstínech modré znázorněno.
  3. L-200A?, 170709, USAF
  4. L-200A?, PK-ARB, Indonesian AF

Sestavení na sucho:

Sestavení na sucho přineslo docela dobré výsledky. Přechod křídlo-trup bude po větším spasování téměř beztmelový. Problém se vyskytl u VOP a SOP, kde bude složitější udržení geometrie. To samé u lepení podvozků.

Klady a zápory:

  • + stříkaná Morava v 1/72
  • + zajímavé kamufláže
  • - slabší provedení některých detailů
  • - bublinky v PUR dílech
  • - kvalita zpracování vrtulí a podvozků
  • - méně průhledné čiré díly
  • - vyšší cena
  • - tvarová nepřesnost trupu
  • - chyby v návodech na zbarvení

Závěr:

Morava v tomto měřítku byla širokou modelářskou veřejností určitě očekávána. Někoho možná nastartuje k modelářské činnosti, pro někoho bude její zpracování zklamáním, pro někoho výzvou. Osobně si myslíme, že i po pouhém postavení z krabičky to rozhodně Morava je, i přes zamlžená okna (dají se však vyleštit), špatný tvar trupu a s nepřesnostmi či absencí některých detailů. Domníváme se, že je vidět snahu co nejdříve přejít od prvotního nápadu k vytvoření výlisků a kompletní stavebnice. A to se podepsalo pod celkovou kvalitu, kdy se zdá, že je model "ušit horkou jehlou". Také si myslíme, že nebylo snahou tvůrců přinést na trh stavebnici soutěžního modelu, ale spíše rozšíření nabídky československých leteckých konstrukcí v tomto měřítku. A to se jim určitě podařilo.

 

Jan Petr a Ladislav Hančár

Redakce Modelwebu děkuje firmě AZ model za poskytnuté vzorky k recenzím.

Rubrika AZ model, Letadla - 1:72, Letadla - Náhledy do krabiček | 1 komentář

Komentáře

1 odpověď k článku “1/72 3 x L-200 A/D Morava od AZ modelu”

  1. Milan Holzapfel napsal:

    Jen poznámka k obtiskům Moravy L-200A OK-OFI. Barevné provedení neodpovídá předloze. Na zadní straně krabičky je barevně provedeno správně, ale obtisky mají nesprávnou barvu světle modrých segmentů. Je téměř stejná jako tmavě modrá a oba odstíny se skoro nedají od sebe rozlišit. Navíc v obtiscích chybí imatrikulaceí OFI na kryt příďového podvozku. O tom, že obtisky nemají příliš dobrý soutisk a jsou v některých místech na hranách jakoby roztřepené nebo rozpité ani nemluvím.

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.