1/72 Bf-109V3/V4 a Bf-109B-1/B-2 od AML – Pohled do krabičky

28.7.2011 - 15 952 přečtení

bf109_box1

Po Spitfiru se řadí Messerschmitt Bf-109 mezi nejznámější stíhací letouny 2. Světové války. Moravská firma AML se rozhodla ve spolupráci s firmou Avis vydat rané verze "Stodevítky", které byly zkušebně nasazeny ve Španělské občanské válce v letecké části Legion Condor. Pojďme se podívat co nás čeká.

"Williho dostihový plnokrevník"od AML

Filip "Speedy" Tomči

Kat. číslo, název:

AMLA 72 017 Messerschmitt Bf 109 V3 & V4 in the Legion Condor
AMLA 72 016 Messerschmitt Bf 109 B in the Legion Condor

Kategorie: Plastikový model 1/72 (shortrun ex-Avis) + doplňky AML "Limitovaná Edice"
Obsah: 44 plastikových dílů, 9 PUR, 25 leptaných dílů, 2 stříkaná kabinka, 2 vakuová kabinka (pouze AMLA72017)

Obtiskové varianty: 2 obtiskové verze v krabičce (2 Legion Condor)

Historie:

willy

V roce 1934 vznikl v Třetí říši legendární stíhací letoun, který byl později překonán výkonnějšími stroji jiných zemí, ale zapsal se do dějin letectví na válečném nebi Evropy, Afriky, Středozemního moře a dalekých končin Sovětského svazu. Konstruktér Willy Messerschmitt navrhl tento letoun na základě inovací vycházejících z na svou dobu moderního cestovního Bf-108B "Tajfun". V soutěži, kterou vyhlásilo Říšské Ministerstvo letectví se sešly dolnoplošník s pevným podvozkem Ar-80, hornoplošník se zatahovacím podvozkem FW-159 a dolnoplošník se zatahovacím podvozkem He-112. Na jaře 1935 vzlétl první prototyp Bf-109A (W.Nr. 758, D-IABI). V prototypu V1 byl například na tu dobu nejvýkonnější britský řadový motor Rollse-Royce Kestrel V (o výkonu 695k). Letoun vykazoval velmi dobré vlastnosti a vyřadil tím všechny konkurenty ze soutěže o výrobu stíhacího letounu a to včetně He-112, který byl dokonce v některých ohledech lepší. Později vznikly úpravami verze B/C/D. Z těchto verzí později vznikly inovacemi i další varianty, které se ale už lišily mnoha detaily jako např. motorem, křídly apod.

Verze letounu Bf-109V/A/B:

Bf-109V1 (verze A) - byl vyroben pouze 1 kus. Poháněn byl motorem Rollse-Royce Kestrel V. Výroba byla zrušena a po úpravách zahájena stavba prototypů V3 a V4.

Bf-109V2 a V3 (W.Nr.759, D-IUDE a W.Nr. 760, D-IOQY) - Pouze 2 kusy. Poháněny motorem Jumo 210. Nový tvar motorového krytu. Výzbroj 2 kulomety MG17 (ráže 7,92 mm).

Bf-109V4(W.Nr.878 , D-IALY) - tato verze se od V2/V3 lišila pouze menšími pneumatikami a absencí boulí na vrchní straně křídla. Motor Jumo 210B.

Bf-109B-0 - předsériová verze B, kterou tvořily 3 kusy. V4 (B-01 W.Nr. 878 D-IALY), V5 (B-02 W.Nr.879 D-IIGO) a V6 (B-03 W.Nr. 880 D-IHHB.). Motor Jumo 210D(640k). Prototyp V5 byl nově vyzbrojen 3 kulomety MG17 s elektrickým ovládáním. V7 (W.Nr.881, D-IJHA) byl poháněn motorem Jumo 210G (se vstřikem vody do válců o výkonu 710k) a stejné to bylo i u V8 (W.Nr.882, D-IPLU). V7 a V8 se zúčastnily závodů v Curychu. Všechny stroje měli novou radiostanici FuG VII (s trojbodovým uchycením antény)

Bf-109B-1 - Verzi B-1 předcházely prototypy V9-V12. V11 se například vyznačoval instalací čtyř kulometů MG17 v trupu a křídlech. V12 měl zase v křídlech dva kanony MG FF/A (pneumatické ovládání) nebo MG FF/B (elektrické ovl.) ráže 20 mm a dva kulomety MG17 ráže 7,92 mm v trupu.Verze B-1 měla delší sloty na křídlech, dále anténu s jedním vedením a dřevěnou dvoulistou vrtuli Schwarz.

Bf-109B-2 - tato verze měla stavitelnou kovovou dvoulistou vrtuli Hamilton, více větracích otvorů kolem motoru a krátké sloty na křídlech.

Stavebnice:

Obsahem jsou tedy výlisky ukrajinského výrobce Avis, který dělá Bf-109 verze B/C/D. Další součástí jsou resinové doplňky AML, které v původním modelu Avis budete hledat marně a také planžeta leptů AML. Co se týče resinů, tak obsahují celou vanu kabiny, bočnice, sedačku, palubní desku, knipl, pedály nožního řízení, motorový kryt(pouze krabička V3/V4) a boule na křídlech (pouze pro verzi V3).

Resinové díly jsou provedeny velice detailně. Menší vada je  u sedačky, kde je vidět už velké zeslabení stěny v zadní části opěrky a proto dávejte pozor při oddělování od nálitků. Množstvím a kvalitou nezaostává ani planžeta leptů, kde jsou poutací pásy, kompletní vnitřky šachet podvozků, dále palubní desky s filmem a další užitečné detaily.

Resiny verze V3/V4:

Resiny verze B1/B2:

Dalším vylepšením původní stavebnice je vakuová kabinka, která je zde hned dvakrát (pouze ve stavebnici AMLA72017). Původní stříkané kabinky jsou totiž takřka nepoužitelné. Mají na sobě nečitelné rámování, jsou moc tlusté.

Výlisky jsou klasického short-runového provedení vyrobené firmou Avis. Na modelu je negativní rytí, které se místy ztrácí a také je zde občas nějaká ta propadlina a otřep. Místy jsou na modelu malé škrábance. Některé detaily nejsou moc povedené jako kolečka a mřížka chladiče a hlavně kabinka. Tyto díly se dají ale použít i tak, pokud tyto díly někdo nechce něčím jiným nahrazovat.

Co je ale velikým plusem je rozměrová a tvarová přesnost. Porovnával jsem zběžně model s fotkami a výkresy 1/72 z publikace číslo 9. AJ-Press Bf-109 CZ.1 od Roberta Michulce a musím říci, že jsem žádnou viditelnou odchylku nenašel. Odchylku jsem podle výkresu nalezl pouze u rozpětí spodního křídla, kdy přesahuje asi o 1 mm v rozpětí a chybějící kulaté krytky na vrchní straně křídel.Výkresy ale musíme brát pouze jenom jako orientační a proto nelze brát rozměry a tvary jako směrodatné.

Poznámka: U všech variant Messerschmittů Bf-109 verzí A/B/C a D byla přetmelená a vybroušená skoro většina paneláže a nýtování na křídle a na trupu od 1. přepážky směrem dozadu.  Je to doloženo kvalitními čb fotkami zblízka. Pro ty co budou chtít mít dokonalý model shodný se vzorem, si mohou přetmelit veškeré rytí na trupu a křídlech a nechat pouze technologické krytky, které byly odnímatelné. Toto doporučení je pouze pro zaryté detailisty, kteří vyžadují co možná největší shodu se vzorem. Nákres dole berte prosím pouze jako orientační (vytvořeno s pomocí výkresu AJ-Press).

Odlišnosti verzí ve stavebnici:

AMLA 72 017 Messerschmitt Bf 109 V3 & V4 in the Legion Condor

Verze V3 - U této varianty musíme podle plánku nalepit boule na křídla (resinové díly) a motorový kryt bez větracích otvorů nahoře (resinové díly). Dále byla tato varianta vybavena překrytem se zjednodušeným rámováním (acetátová kabinka), takže chybělo trojůhelníkové okno. U verze z Legionu Condor nebyla vysílačka a tudíž žádné antény nebudeme na model lepit.

Verze V4 - Tato verze se bude liší pouze absencí boulí na křídlech shora nad koly a kabinou s trojůhelníkovými okny v přední části dole (acetátová kabinka). Opět nebudeme antény lepit na model.

AMLA 72 016 Messerschmitt Bf 109 B in the Legion Condor

Verze B-1 - U této varianty byly delší sloty na křídlech (není to uvedeno v plánku). Dále budeme muset před kabinou doplnit malý výstupek, který přiváděl teplý vzduch na čelní štítek k zaměřovači. U této varianty použijeme dřevěnou dvoulistou vrtuli Schwarz. Chladič oleje na spodní straně křídla je potřeba posunout blíže k centroplánu a přistávací klapce než tomu bylo u předchozích verzích (není uvedeno v plánku). U verze z Legionu Condor nebyla vysílačka a tudíž žádné antény nebudeme na model lepit.

Verze B-2 - U této varianty byly krátké sloty. Chladič oleje na spodní straně křídla je blíže podvozkové šachtě stejně jako u V3/V4. Podle plánku použijeme kryt motoru se třemi větracími otvory na horní přední straně. Pozdější verze B-2 měli ještě dodatečný větrací otvor na spodní straně krytu motoru. Použijeme kovovou dvoulistou vrtuli Hamilton.

(zdroj)

Obtisky:

Vypadají u obou stavebnic bez viditelných vad. Obsahují obtisky na dvě kamufláže Legionu Condor z období občanské války ve Španělsku (u obou stavebnic jiné).

Plánek:

Stavební plánek je přehledný a jsou v něm vyznačeny rozdílnosti verzí. Některé drobnosti, které plánek neuvádí jsem popsal o několik řádků výše. Umístění všech dílů při kompletaci modelu je čitelné. Barvy jsou uvedeny v odstínech, které jsou uvedeny v přehledné tabulce. Je zde uvedeno několik výrobců barev.

Messerschmitt Bf 109 V3/V4

větší rozlišení strana 1 strana 2 camo 1 camo 2

Messerschmitt Bf 109 B-1/B-2

větší rozlišení strana 1 strana 2 camo 1 camo 2

Kamufláže:

AMLA 72 017 Messerschmitt Bf 109 V3 & V4:

AMLA 72 016 Messerschmitt Bf 109 B in the Legion Condor

Rané verze Bf-109 byly po vyzkoušení v Německu nasazeny ve Španělsku v občanské válce na straně Gen. Franka v dobrovolnické legii, která nebyla ve skutečnosti ničím jiným než bojovou-zkušební jednotkou složená s pilotů nově zrozené Luftwaffe. Tito piloti byli směsí veteránů 1. Světové války a pilotů nově vycvičených potají ve výcvikových střediscích v Sovětském svazu v 30. letech. Tato jednotka se nazývala VK/88 Legion Condor (stíhací J/88). Byla nasazena od roku 1936-1938. Někteří piloti jako Werner Mölders a Günther Lützow si zde vybudovali renomé a vypracovali taktiku stíhacího boje pro budoucí konflikt v Evropě.

Kamufláž dodaných stodevítek se pravděpodobně skládala ze základního odstínu RLM 63 Hellgrau (světle šedá). Pozdější stroje byly doplněny zespoda barvou RLM 65 Hellblau (světle modrá). Hodně modelářů nahrazuje RLM63 barvou RLM02, což je chyba. Tyto dva odstíny měli odlišný odstín. Zprvu byl jediným identifikačním znakem černý plný kruh na křídlech a trupu. Později přibyly doplňky v bílé barvě umístěné na koncích křídel a na vrtulovém kuželu. Přibyl také kříž ve tvaru X také v bílé barvě ve výsostných znacích. Barvy byly tvrdě matné.

Dodnes se vlastně s určitostí neví jestli u prvních prototypů V3, V4, V5 byla použita světle šedá barva RLM63 a nebo byly stroje přestříkány hliníkovým nástřikem. Na slunci a při pohledu zblízka např. na stroj Bf-109V4 6•2 je patrné, že by se mohlo jednat opravdu o metalickou barvu hliníkového odstínu. Co je správně nechám na vás.

Od strojů s označením 6•30 - 6•45 se začala objevovat kamuflovaná série. Byly použity tmavé barvy RLM 70 Dunkelgrün (černozelená) a RLM 71 Hellgrün (tmavě zelená). Úplně poslední španělské varianty B byly ve velké většině pokryté kamufláží úplně. Zbarvení interiéru bylo v základní barvě RLM02.

Závěrečné hodnocení:

+ neokoukané verze známého typu
+ velmi kvalitní resinové díly, lepty a obtisky
+ velká shoda se vzorem
+ přehledný plánek

- horší kvalita některých dílů stavebnice(shortrun)
- těžší stavba pro málo zkušené modeláře
- vakuové kabinky pouze u modelu AMLA7217

Série nasazené ve Španělsku:

Prototypy - V3: 6•2, V4: 6•1, V5: 6•3
Verze B - 6•4 - 6•45
Verze C - 6•46 - 6•50
Verze D - 6•51 - 6•86
Verze E - 6•87 - 6•131

Galerie:

(zdroj: internet)

Podklady:

AJ-Press č.9 Robert Michulec Bf-109 část 1.
Squadron-Signal 1044 Bf-109 in Action Vol.1
Messerschmitt BF-109. Primeros ejemplares en España [Parte 1]
Messerschmitt BF-109. Primeros ejemplares en España [Parte 2]

Filip "Speedy" Tomči.

Redakce ModelWebu děkuje  firmě AML za poskytnutý vzorek k recenzi.

Rubrika AML, Letadla - 1:72, Letadla - Náhledy do krabiček | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.