Nářadí HQT tools

10.7.2011 - 8 187 přečtení

Hauler

Pojďme se podívat, jaké nové modelářské pomůcky pro nás připravil brněnský Hauler.

HQT - noví pomocníci při modelaření

Lukáš Svoboda

Aplikátor vteřinového lepidla

Výrobek: Stainless super glue aplicator
Výrobce: Hauler - HQT
Materiál: Lept
Katalogové číslo: HQT011

V sadě  nalezneme tucet leptaných aplikátorů vteřinového lepidla. Do současné doby jsem používal drátek naroubovaný na torzo starého štětce, což mi velmi vyhovovalo, takže jsem  byl k tomuto novému pomocníkovi velmi skeptický. Avšak. Po vycvaknutí prvního aplikátoru a jeho zabroušení (není nutné, ale mně prostě můstky vadily) jsem si jej zamiloval. Tvar aplikátoru je sice zvláštní, ale velmi dobře padne do ruky. Není tak dlouhý, jako mé dřívko ze zbytku štětce a díky tomu se s ním lépe dostaneme i do špatně dostupných míst. I díky jeho nevelké tloušťce aplikujeme lepidlo do menších spár, než jsem byl schopen drátkem. Navíc dvojitý zub, který nanáší samotné lepidlo, je dobrým řešením. Lepidla se v něm zachytí více a při aplikaci vytéká rovnoměrně. Když na konci lepidlo zaschne, postačí vzít zapalovač a přebytečné lepidlo opálit. Lepidlo jsem opaloval asi desetkrát a nezaznamenal jsem žádný problém. Nic nepraskalo nebo se neohýbalo. Přes počáteční rozpaky tento produkt všem doporučuji.

Žiletková pilka

Výrobek: Stainless razor saw symetric fine
Výrobce: Hauler - HQT
Materiál: Lept
Katalogové číslo: HQT002

Dalším počinem se u Haulerů je nová žiletková pilka. Ta bez problému padne do rukojeti od firmy JLC. Nespornou výhodou žiletkové pilky HQT je, že zuby pokračují i po kratší straně, což nám umožní lepší vyřezávání částí stavebnice. Nejvíce to asi oceníme při odřezávání ovládacích ploch či krytek někde uprostřed modelu. Pilkou jsem zkoušel odřezávat i nálitky u PUR dílů a ani zde nebyl žádný problém. Pilku jsem nezlomil. Pokud Vám nevadily mostky u aplikátoru lepidla, tak zde  je budete muset odstranit určitě. Hrozí totiž, že by jste si jimi při řezání poškrábali povrch modelu.

Pilka do skalpelového držáku číslo 4

Výrobek: Stainless saw for scalpel holder nr.4 (big)
Výrobce: Hauler - HQT
Materiál: Lept
Katalogové číslo: HQT009

Pokud se Vám zamlouvala žiletková pilka, tak zajisté dalším pomocníkem kterého oceníte při modelaření, je pilka určena k upevnění do skalpelového držáku číslo 4. V sadě nalezneme tři pilky s různým tvarem ostří. Kulatou, zaoblenou a rovnou. Po vyštípání a zabroušení (zde platí to samé co u žiletkové pilky) pouze ohneme upínací část a pilku opatrně vsadíme do držáku. Pilka v držáku drží bez vůle a není problém řezat do plastu či rezinu. Pilka je ostrá a dokážeme s ní provést velmi tenký řez.

Pilka do skalpelového držáku číslo 3

Výrobek: Stainless saw for scalpel holder nr.3
Výrobce: Hauler - HQT
Materiál: Lept
Katalogové číslo: HQT010

Pro jemnější práci jsou určeny pilky do skalpelového držáku číslo 3. V této sadě najdeme dvě zaoblené a dvě rovné pilky. Práce s nimi je naprosto totožná jako u předchozích pilek, jen k upnutí potřebujeme jiný, menší držák skalpelů.

Přerývací šablony

Výrobek: Scribing templates circles, ovals, rectangles, rectangles with sharp corners
Výrobce: Hauler - HQT
Materiál: Lept
Katalogové číslo: HQT007, HQT008, HQT012

Rycí šablony jsou nepostradatelnou součástí výbavy každého modeláře. Firma HQT přichází na trh hned se třemi sadami. Kruhovou, oválnou a obdélníkovou se zakulacenými rohy a jako třetí obdélníkovou s ostrými rohy, kde nalezneme i šablonu nahrazující pravítko, tedy šablonu s ryskou. Šablony jsou vyrobeny leptáním, ale ze silnějšího materiálu, než z jakého jsou u Haulerů vyráběné doplňky. Přesto je třeba s nimi pracovat opatrně, aby jsme si je nezohýbali a tím šablony nezničili. V každé ze sad najdeme širokou škálu geometrických útvarů. Kruhové krytky můžeme narýt o průměru od jednoho po jedenáct a půl milimetru v odstupu 0,5 nebo 0,33 mm. U čtverců a oválů jsou odstupy pouhých 0,33 mm.

Závěrem

Všechny pilky a aplikátor lepidla jsou vyrobeny z pevnějšího materiálu než klasické lepty. To nám zaručuje větší pevnost a tím pádem i životnost. Pilky jsou ostré, ale kolik toho s nimi nařežeme, než se otupí, to ukáže až čas. Skalpelové držáky seženete ve všech dobře zásobených lékárnách. Výrobky bez výjimek doporučuji, protože nejednomu modeláři ulehčí práci.

Lukáš Svoboda

Redakce ModelWebu děkuje firmě HAULER za vzorek pro recenzi.

Rubrika Hauler, Nástroje, pomůcky | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.