1/35 ShKH vz.77 DANA od firmy HobbyBoss

15.6.2011 - 2 524 přečtení

24-dana_01

Firma HobbyBoss svou aktuální novinkou v měřítku 1/35 velmi potěšila příznivce a stavitele čs.pozemní techniky. Samohybná houfnice ShKH vz.77 DANA je velmi atraktivní předlohou.

Něžná slečna v akci

Petr 'komisař' Koliba

Model: ShKH vz.77 DANA
Výrobce: HobbyBoss
Materiál: plast, leptané díly, pryžové pneu
Měřítko: 1/35
Katalogové číslo: 85501

Trocha historie:
čerpáno z http://www.vojsko.net/index.php?clanek=pozemni/dela/shkh_vz77_dana

Samohybná kolová houfnice ráže 152 mm s pohonem 8x8.
Houfnice Dana byla vyvinuta v podniku ZŤS (Závody ťažkého strojárstva) v polovině 70. let. Svou konstrukcí byla houfnice ve své době ojedinělá. Odlišovala se ode všech v té době do služby zavedených typů samohybného dělostřelectva. Jako základ byl totiž zvolen upravený podvozek nákladního automobilu Tatra 815 v provedení 8x8, zatímco většina typů této kategorie je na pásovém podvozku. Zajímavostí je, že podvozek nedodával mateřský závod Tatra Kopřivnice, ale slovenská pobočka v Bánovcích nad Bebravou.

Do výzbroje Československé lidové armády byla zařazena v roce 1977. Mimo ČSSR byla houfnice vyvezena ve větším množství do Polska, dále do Libye a je možné, že i některým blízkovýchodním zemím. Několik kusů bylo poskytnuto k testování do SSSR. Z přebytků AČR bylo několik vozidel odprodáno i Gruzii.

Výlisky:
Nejprve k obalu stavebnice, neboť „obal prodává“.  Na horním víku klasické odolné kartónové krabice je zdařilá kresba DANY z výzbroje ČSLA.  Ovšem kresba obsahuje dvě chyby. Kreslíř DANU "obul" do pneu BARUM MP-914, ovšem standardně používané byly BARUM MP-913. Druhá chybička je maskovací stejnokroj vojáků – ČSLA potisk „woodland“ nepoužívala, měla typické „jehličí“. Ale vraťme se k obsahu krabice.

Jak uvádí výrobce na svých stránkách, stavebnice obsahuje úctyhodných 602 dílů v 18 rámečcích + 54 leptaných dílů ve dvou planžetách. K tomu ještě musíme připočíst 8 pryžových pneu.

Na první pohled jsou výlisky velmi detailní, prakticky bez otřepů.

Na nástavbu DANY bohužel nevlastním výkresy, při srovnání tvaru výlisků s fotkami fatální tvarové odchylky nevidím. Podvozek je na tom hůře, detaily jsou více méně vymyšlené (tvrdím to z pohledu nadstandardních znalostí konstruktéra kopřivnické Tatry). Podvozek při stavbě použiji z opravného setu Zdenka Zavadila. Ve stavbě na Modelfóru můžete sledovat rozdíly podvozku stavebnice a opravného setu.

Čiré díly:
Rámeček čirých dílů obsahuje průzory, přední reflektory a zadní světla.

Lepty:
Jsou klasické, nebarvené, planžeta obsahuje mřížky, držáky výstroje, stupačky a krásně provedené tatrovácké zástěrky proti ostřiku.

Pneu:
Pryžové, s naznačením šípového dezénu Barum MP-913 charakteristického pro taktickou pneumatiku rozměru 15,00-21. K dokonalosti ji na boku chybí zmíněné rozměrové označení.

Kamufláže:

  1. Klasická ČSLA
  2. Tříbarevná AČR
  3. Tříbarevná PL
  4. Jednobarevná Gruzie

Jednotlivé odstíny barev jsou uvedeny v odstínech Ganze, Vallejo, Model Master, Tamiya a Humbrol.

V přiloženém obtiskovém aršíku jsou potřebné registrační značky a značení pro jednotlivé stroje.

Doporučené prameny: monografie WWP G028 DANA ShKH vz.77 in Detail

Za poskytnutí stavebnice děkuji kolegovi, který si stavbu DANY u mne zadal. Děkuji i Zdenkovi Zavadilovi za ochotné poskytnutí jeho soukromých podkladů ke stavbě a dodání opravné sady podvozku.

Stavbu můžete sledovat na ModelForu.

Petr 'komisař' Koliba, MK Apolo Kopřivnice

Rubrika Novinky | Komentáře nejsou povolené u textu s názvem 1/35 ShKH vz.77 DANA od firmy HobbyBoss

Komentáře

Komentáře jsou zakázány.